Сервіси GPS моніторингу громадського транспорту - ще один крок до Європи?

Коли я вперше побував в Європі окрім порядку та європейської ментальності мене також вразила відлагоджена робота громадського транспорту. А цього року відвідавши Грецію, я був також приємно вражений налагодженою роботою системи міжміських перевезень.

"А чи можливе таке в Україні?" - перше, що подумав тоді я. І от коли наш мер у передвиборчій обіцянці задекларував розробити GPS систему моніторингу громадського транспорту я був налаштований скептично. Але з часом на маршрутках почались з'являтись GPS трекери і як то кажуть, зажевріла надія. І от із запізненням на два роки у місті Тернопіль стартувала система GPS моніторингу громадського транспорту. - http://detransport.com.ua/

Система GPS моніторингу detransport.com.ua - як виявилось не перша система в Україні (хоча я думав Тернопіль усіх обігнав). А погугливши побачив що подібні системи вже запрацювали у Луцьку (http://www.mak.lutsk.ua/), Дніпропетровську(http://transit.in.ua/), Запоріжжі (http://bustrack.com.ua), Сумах (http://sumy.gps-tracker.com.ua/)


Хто не зрозумів весь кайф роботи системи поясню: сидиш в офісі, дивишся на карті де твій маршрут в даний момент і виходиш на зупинку, знаючи що тобі не прийдеться чекати більше 5хв.

На даний момент для мене найбільший мінус таких систем - відсутність мобільного додатку. Тому що завантажити тяжку версію сайту у мобільному бравзері - справа не вдячна. Але водночас очевидні і явні плюси систем GPS моніторингу громадського транспорту: можна аналізувати час виїзду-зїзду з маршруту транспорту, моніторити розміщення транспорту, а при потребі навіть можна подзвонити пізно вночі до жінки і спитати чи ще їде маршрутка чи вже брати таксі (перевірено на власному досвіді :-) ).


Але можновладці обіцяють не зупинятись на цьому. Так у нашому місті вже впроваджується система озвучення зупинок, а наступна обіцянка мера - монітори з часом прибуття наступної маршрутки. Вперед до Європи друзі на заздрість москалям!