Гірськолижні курорти України або де відпочивати взимку

Все менше днів лишається до початку зими і я, як практикував й минулого року вирішив розпочати пости на зимову тематику. 
Хто слідкує за моїм твіттером вже мабуть чув, що цього року я планую відкрити перший в своєму житті гірськолижний сезон. Так склалось, що для багатьох лижі та борди асоціюються в першу чергу з Буковелем. Я вирішив виправити ситуацію і зробити статтю-шпаргалку по найбільшим існуючим гірськолижним курортам України.

Оскільки тематика мого блогу – "інтернет сервіси та ресурси", то в першу чергу хотілось би порадувати читачів не стільки детальною інформацією, як власне підбіркою готових лінків існуючих гірськолижних курортів України. Не секрет, що саме в Карпатах є найбільше зосередження підйомників та схилів для катання, але, на жаль інфраструктура та інформаційне забезпечення досі на низькому рівні.

Якщо ж говорити про оснащення в усіх напрямках, то мушу визнати, що сьогодні одним з найкращих гірськолижних курортів України є Буковель (доречі претендент щоб приймати зимові олімпійські ігри). Кожен хто там був, зміг на власні очі переконатись цілою низкою різнорівневих трас та новеньких підйомників і розвинутою транспортною та житловою інфраструктурою. Сайт Буковелю http://bukovel.com/ та представництво в соціальних мережах (В Контактетвітерfacebook) може слугувати зразком і для інших гірськолижних курортів. Мабуть чи не єдиний недолік Буковелю для більшості – високі ціни на проживання та катання. Хоча це залежить від підходу до поїздки на "Буку". Сам переконався, що якщо спланувати поїздку на Буковель влітку, закупивши абонементи і скористатись варіантом: зранку поїхав – вечером назад, то вийде не такий вже і наддорогий відпочинок.


Гірськолижний курорт «Славське» відомий тим, що розкинувся у досить цікавому місці – між чотирьма горами: Тростян, Менчул, Погар та Політехнік. Ціни порівняно з Буковелем на рівень нижче, але підйомники розміщенні не так компактно як в Буковелі. Також в гірськолижному смт Славське немає такої кількості снігових пушок та техніки. Тому місцеві підприємці в першу чергу «моляться» на високий сніг та погоду.


Найвищий і досить цікавий для багатьох лижників та сноубордистів є гірськолижний курорт Драгобрат. Він розташований між горами Близниця (1883м) та Стіг (1707м). Минулого року мав з другом піший похід через г.Близниці на Драгобрат і хочу сказати що інфраструктура там розвивається досить активно, готельчики будуються не помаліше ніж на Буковелі. Найбільший кайф Драгобрату за словами друзів – те що тут сніг тримається аж до травня. І на початку літа можна поєднати дві речі: катання та загар) Мене ж найбільше зацікавила траса для фрірайду: тебе везуть на гору на спецтехніці і ти спускаєшся з шаленою швидкістю по гірському бездоріжжю. Добирання на Драгобрат теж специфічне - незабутні враження від поїздки на величезному "Уралі" чи "ГАЗі".

Окрім свого улюбленого виду спорту – Формули 1 взимку люблю повболівати за біатлон. З біатлоном в багатьох асоціюється і м.Тисовець – місце тренувальних зборів та проведення чемпіонатів України з біатлону. Як виявляється «Тисовець» - гірськолижна база міжнародного значення ще за часів СРСР. Нажаль сьогоднішній технічний стан підйомників бажає кращого.

Досі маловідомим для багатьох залишається гірськолижний курорт Красія. Хоча курорт має власний сайт та амбіції. Доречі на сайті навіть вказано, що Красія - закарпатський гірськолижний курорт №1 - http://krasiya.info

Після цього огляду в моїх мріях-планах додався пункт побувати на всіх гірськолижних курортах України і оцінити на власному досвіді якість сервісу, рівень трас, тощо. Тому якщо вдасться здійснити задумані "наполеонівські" плани – чекайте нових постів на цю тематику.

Постовий: До більшості курортів можна добратись залізницею, але чи не найшвидшим і комфортним транспортом сьогодні є таксі. В Тернополі досить багацько фірм таксі, але з сучасними технологіями хочеться замовити його з інтернету. Тому замовляйте таксі в Тернополі і воночекатиме Вас біля дому за лічені хвилини.