"Владометр" - "сироватка правди" для українських політиків.

Сьогодні мова знову піде про сучасний український Web2.0 простір. Якщо раніше я писав про українські книги скарг в інтернеті, то сьогодні мова піде про інший вид громадського обговорення – проект моніторингу політичних обіцянок всім улюблених народних депутатів – "Владометр".

"Владометр" – це спеціалізований інтернет-сервіс для моніторингу відповідальності політиків. Всі ми добре знаємо слова «Мужик сказав, мужик зробив». Але так склалось що наші «обрані народом» мужі більше кажуть ніж роблять. Їхні обіцянки в народі називають «обіцянки-цяцянки», а гасла депутатів типу "Не словом, а ділом!" залишаються лише гаслами. А ще ми, люди, маємо властивість забувати сказане політиками, бо час від часу наш мозок промивають новими обіцянками і розповідями про те які ті, чи інші політики хороші з допомогою ЗМІ, "зомбоящика", тощо.

А «Владометр» пам’ятає усе! Проект дає відповіді на такі питання:
  • Які обіцянки і коли давали українські політики?
  • Які з обіцянок виконані, а які — ні?
  • Хто з українських політиків найчастіше не дотримується свого ж слова?
  • Які обіцянки є абсурдними або суперечать попереднім висловлюванням?
Новий дизайн Владометра

На «Владометрі», станом на березень, вже обіцяно 2184 обіцянки від 115 осіб та 15 партій. В проекті вже беруть участь такі відомі «обіцяльники» як президент України, прем'єр-міністр та члени уряду, депутати Верховної Ради, політики та чиновники — від голови сільради і до найвищого рівня. Ба більше, я навіть там знайшов свого рідного мера Тернополя С.Надала, з його обіцянками підігріти тротуари.

«Владометр» - один з небагатьох сайтів до яких ще не добралась злісна рука цензури Можливо це пов'язано з тим, що головний редактор проекту - відомий український журналіст Вахтанг Кіпіані.

А Web2.0? Сайт працює таким чином, що кожен користувач може долучитись до його формування. Кіпіані закликає усіх експертів, журналістів і громадян брати участь в роботі сайту. Його мета – все-таки рано чи пізно змусити українських політиків дотримуватись свого слова.
Доречі проект є аналогом схожих закордонних проектів: OpenSecrets.org, TheyWorkForYou, Opencongress, Obameter. І, на відміну від України, ці проекти активно працюють, розвиваються і грають велику роль в громадському обговоренні.