Qwiki - енциклопедія майбутнього чи нова ера web?

Продовжувати тему почутого на Lviv Social MediaCamp можна ще довго, адже особисто для себе я почерпнув багато нової та цікавої інформації. Тому хочеться вернутись конкретно до тематики блогу – цікаві інтернет-сервіси. 
На конференції, у секції «Нове суспільство» відбувся круглий стіл-дискусія на тему «Розповсюдження інформації 3.0». В певний момент почалась суперечка про поняття 3.0 і як приклад майбутнього Web (2.1 чи 3.0) було названо сервіс Qwiki. Давайте ж розберемся що це за ноу-хау  в Інтернеті, про яке усі так говорять?
Qwiki – це стартап, що об’єднав у собі в режимі реального часу різноманітні джерела інформації сучасності:  Wikipedia, Google, YouTube, Fotopedia. Інформація у Qwiki подається у новому інтерактивному форматі – мультимедійна презентація, що супроводжується субтитрами і озвученням. Розробниками сервісу Qwiki передбачена можливість публікації презентації  в найпопулярніші соціальні медіа – twitter, Facebook, e-mail, а також можливість вставки на сайт/блог з допомогою спеціального html коду.
Якщо ж інформації, наданої Qwiki вам виявиться замало – з лівого боку розміщена панель з посиланнями на інформацію з Wikipedia, Youtube, Google, тощо.
Звичайно в тій же Wikipedia можна отримати більше інформації, але на власному прикладі можу сказати, що мультимедійна презентація в Qwiki сприймається набагато краще. Водночас читаєш текст, слухаєш і  формуєш в памяті чудові зорові образи. Зроблю припущення, що найбільш цікавим інтерактивний формат подачі інформації від Qwiki буде для молодого покоління та для дітей шкільного віку. А, враховуючи той факт, що скоро діти вже у 5 класі будуть знати на хорошому рівні English, то навіть без локалізації Qwiki набуде популярності в Україні. Особисто я не сильний в знаннях English, але таке враження, що тексти презентацій сформовані у так званому Simple English.
На мою думку, до переваг Qwiki можна віднести:
  • Цікава і захоплююча подача матеріалу згідно пошукового запиту;
  • Озвучка інформації диктором і наявність субтитрів;
  • Можливість доповняти матеріали
  • Можливість поділитись даними через соціальні сервіси чи встановити презентацію на сайт/блог
  • Інформація зібрана з кількох джерел
Ну от я похвалив сервіс,  але давайте озвучимо і недоліки:
  • Відсутність локалізації на інші мови окрім English
  • Обмежена кількість тем для презентацій
  • По запиту надається коротка довідки, якої не завжди достатньо.
Щодо останнього пункту, як на мене цікавіше було б розробити можливість обирати який об’єм довідки ви хочете отримати при пошуці. Наприклад, у разі вибору повної довідки при пошуку в Qwiki виводити об'єм, подібний тому який є у Wikipedia.

Чи буде стартап Qwiki активно розвиватись? Відопвідь однозначна – так. Адже Qwiki може стати так званою «енциклопедією майбутнього».
Чи замінить Qwiki Wikipedia? Хоча це сервіси, різні за суттю, але з часом все можливо. Qwiki вже отримав головний приз у конкурсі стартапів TechCrunch Disrupt. І доречі, хто ще не чув, Qwiki отримали гроші на розвиток від самого співзасновника Facebook – Едуардо Северіна (у сумі 8 млн $)!
А на десерт відео про майбутній будльник на iPhone від Qwiki.